Läste detta inlägg och kan inte annat än att hålla med!

LCHF, eller lågkolhydratkost med naturliga fetter som jag hellre säger, är ju en hormonell kost och vad som menas med det är att genom att välja protein och fett framför kolhydrater så kommer våra hormoner som styr vårt ätbeteende i bättre balans och många av oss får ett bättre ätbeteende.

Denna artikeln var intressant och berättar på ett enkelt sätt kärnan i lågkolhydratkost. Det förklarar enkelt det faktumet som många av oss så väl vet, att man lätt överäter kolhydrater. Nej alla kolhydrater är inte av ondo! Många kolhydrater bär med sig viktiga näringsämnen, tex grönsaker och nötter.

Kolhydrater, Matmissbruk & CCK
Hormonet CCK fungerar som en väktare höger om ytterdörren av en byggnad. Den utsöndras från tunntarmsväggen och signalerar hjärnan att mat är på väg från proteiner eller fetter som kommer i dess territorium. Det är det hormon som signalerar hjärnan att den ska vara mätt och sluta äta. CCK (Kolecystokinin) har också en försvarsmekanism för att äta för mycket protein och fett, ett av dess andra jobb är att signalera till din gallblåsa att utsöndra galla för att absorbera fettet. (Om du äter för mycket fett så kommer du att må illa och t.o.m kräkas)
Men detta är inte fallet för kolhydrater.
Folk gillar ofta att äta kolhydrater eftersom det ger dem en känsla av en lätt måltid (som fettfri yoghurt till frukost). Den lätta känslan beror på det faktumet att kolhydrater är som Ninjas som smyger förbi vakten, de går snabbt genom magen och in i tarmväggen utan att ens fångas.
Kolhydrater smyger sig in. De går snabbt in i blodbanan där insulin utsöndras, serotonin produceras och socker lämnar levern och till slut får hjärnan ett meddelande, ”Mat är här, måste börja ge mättnadskänsla” och vid den tiden har du redan ätit ett helt gäng med kakor. Tänk på det, hur många hårdkokta ägg äter du till frukost? Och hur många flingor eller spannmål kan du äta?
Så när det gäller hunger och sug, se till att äta mat med protein och fett och inte bara kolhydrater.
Detta med CCK är intressant för det är inte ovanligt att en del överäter även på LCHF och inte går ner i vikt (finns andra orsaker också till utebliven viktminskning såklart). Många kan sätta i sig en hel del fett utan att må illa och givetvis innebär detta att man får ett kraftigt energiöverskott. Är man överviktig så har man ofta obalans i mättnads och hungerssignalerna/hormonet (Ghrelin, Leptin och CCK) och det kan vara av vikt att man förstår detta när man vill viktminska, att även om man får rådet ”Ät dig mätt!” så är det inte alltid så enkelt för dina signaler kring mättnad kanske inte fungerar som de ska.

Kommentera

Publiceras ej